
Ragnar Bjerkreim – 60 år

Ragnar Bjerkreim
f. 19. april 1958. Oppvokst i Bjerkreim i Sør-Rogaland. I barne- og ungdomssårene fikk han piano- og orgelundervisning samtidig med at han var utøvedne musiker og kordirigent. Bjerkreims musikkproduksjon spenner fra film, fjernsyn og teater til korverk, viser og sanger for barn.
Med musikken til filmen Kamilla og Tyven (1988/89) og fjernsynsserien The Kon-Tiki Man (1989) etablerte han seg som en av de ledende mediekomponistene i Norge. Senere har han skrevet jingler for NRK, Kanal 24, musikk til reklame og en lang rekke fjernsynsserier og fjernsynsprogram.
Bjerkreim er mest kjent for musikken til Jakten på Nyresteiene, Velsigning fra Missa Caritatis.
Steinar Eielsen – 70 år

Steinar Eielsen
Steinar Eielsen (født 26.09.1948 i Mandal) har sin komposisjonsproduksjon hovedsaklig knyttet til kor. Fra midten på 70-tallet frem til 1988 var han dirigent for både mannskor, kvinnekor og blandet kor i Sandnes, hvor han er bosatt.
Kulturstipend fra Sandnes kommune og Rogaland fylke muliggjorde privatstudier i komposisjon hos Knut Nystedt, noe som har hatt mye å si for hans komposisjons-virksomhet. Gjennom disse studiene og ved sin store produksjon av korarrangementer for alle typer kor, har han fått et inngående kjennskap til koret som musikalsk medium. Han har også gjort en rekke orkester- og instrumentalarrangementer. De fleste av Eielsens komposisjoner er bestillingsverk til ulike ensembler rundt i Norge. Han produksjon brukes i stor grad både nasjonalt og internasjonalt.
Av hans korproduksjon er mye utgitt på ulike norske musikkforlag og han har nyttet sin erfaringsbakgrunn også som bidragsyter til pedagogiske lærebøker for barn og ungdom.
Steinar Eielsen er lektor i musikk og har siden 1971 hatt ulike ansettelsesforhold. Han har jobbet i Sandnes kommune, i grunnskole og ved kulturskolen, i Rikskonsertenes skolekonsertgruppe Collegium Musicum Sandnes, som produsent i Rikskonsertene og hatt stilling ved daværende Rogaland musikk-konservatorium. Fra 1991 arbeidet Eielsen som frilans musikkarbeider, hovedsaklig med komposisjons- og arrangementsbestillinger og som korinstruktør for alle typer kor, i kortere og lengre perioder vært dirigent for over 10 kor samt hatt deltidsstilling ved Lundehaugen vgs/Vågen vgs i Sandnes, MDD-linjen. Han er fra 2015 pensjonist, men fremdeles en svært aktiv musikkarbeider.
Eielsen har mottatt en rekke priser bl.a. i korkomposisjonskonkurranser, og hedersbevisninger; bl.a. Sandnes kommunes Kulturpris og Rogaland Fylkes Kulturpris. Høsten 2015 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.
Ståle Kleiberg – 60 år

Ståle Kleiberg
f. 8 mars 1958 i Stavanger, er en sentral norsk komponist, med betydelig internasjonalt gjennomslag. Hans musikk er ofte fremført i både inn- og utland, og de fleste av hans verk er skrevet på bestilling fra ledende orkestre, ensembler og utøvere. Det er også utgitt en rekke innspillinger av Kleibergs musikk, blant annet åtte album, som har fått fremragende internasjonale anmeldelser.
Ståle Kleibergs musikk er preget av en personlig og karakteristisk form for utvidet tonalitet, og av nøye utarbeidelse av klanglige detaljer. Dette gjelder ikke minst for orkesterproduksjonen, som for eksempel symfonien Klokkeskjæret og hans Fiolinkonsert, utgitt på det Grammynominerte 2L-albumet Treble and Bass: Concertos by Ståle Kleiberg.
Kleibergs omfattende verk i oratorium- og operaformat utgjør en vesentlig del av hans produksjon. Mass for Modern Man er hans siste verk i denne genren. Norsk og tysk premiere fant sted i Nidarosdomen og i Münchner Dom i 2015. Verket ble deretter innspilt på platemerket 2L, utgitt som eget album i 2017. Opera-oratoriet David and Bathsheba høstet også stor anerkjennelse ved urfremføringen i Nidarosdomen i 2008, og er siden fremført i flere land. 2Ls albumutgivelse av verket ble nominert til amerikansk Grammy i klassen Best Opera Recording. Requiem – for the victims of Nazi persecution er et av Kleibergs mest fremførte verk. Verket ble fremført i Washington National Cathedral den 11. september 2004, kringkastet nasjonalt i USA, spilt inn på CD med Washington National Cathedrals kor og orkester, og har siden fått en rekke internasjonale fremføringer. Kleibergs Requiem er hovedverket i en trilogi skrevet over samme tematikk. De øvrige verkene i denne trilogien er orkesterverket Lamento til Cissi Kleins minne og cellokonserten Dopo. Det sistnevnte verket ble urfremført av Øyvind Gimse og Trondheimsolistene, som siden spilte det inn på plate og brakte det ut i verden på noen av sine turnéer.
Kleibergs innovative tilnærming, formale beherskelse og tekniske mesterskap kommer ikke minst til uttrykk i hans mange verk i kammerformat. Seks utvalgte kammerverk ble i 2015 utgitt på et 2L-album med tittelen Mezzotints Chamber Music by Ståle Kleiberg.
Parallelt med sitt omfattende kunstneriske virke, er Ståle Kleiberg også en høyt skattet lærer, som professor i komposisjon og musikkvitenskap ved NTNUs Institutt for musikk.
Finn Ludt – 100 år

Finn Ludt
(født i Fana utenfor Bergen 16. november 1918, død 13. august 1992) var en norsk komponist og pianist.
Som tonesetter og komponist var Finn Ludt uvanlig produktiv. Han skrev teatermusikk, blant annet til musikalversjonen av Alf Prøysens Trost i taklampa i 1963 og Arnljot Eggens politiske Pendlerne i 1972, balletter og romanser, men ble særlig kjent for en rekke svært populære barnesanger og viser. Han skrev til sammen flere hundre sanger og musikk til blant annet 70 hørespill.
Vidar Sandbeck – 100 år

Vidar Sandbeck
f. 21.07.1918 i Åmot i Østerdalen. Død 10. november 2005. Sanger, musiker, komponist, lyriker og forfatter. Vidar Sandbeck var blant Norges aller mest folkekjære visekunstnere. Han skrev og tonsatte flere hundre viser, og i hans personlig pregede fremføring er mange av dem blitt en selvfølgelig del av den norske viseskatten. Han skrev også romaner, barnebøker og en 7-binds selvbiografi i romanform. Han var også utdannet klassisk fiolinist.
Han debuterte som lyriker med ”I dørgløtten” (1954) I 1958 fremførte sin egen ”Pengegaloppen” i Søndagsposten, som også ble hans debutsingle på Philips.
Vidar Sandbeck ble raskt en av landets mest populære plateartister, og spilte inn 17 singler og 3 EP-plater for Philips til 1963. Den mest populære var ”Gull og grønne skoger” (1959, 12 uker på VG-lista, nådde fjerdeplass), men også ”På folkemunne” og ”Bildilla” (1959) og den usedvanlig vakre ”Menuett i mai” (1960) har fått en plass i de fleste nordmenns bevissthet.
Gjennom hele karrieren har Vidar Sandbeck vært sentral i barnetimen for de minste, og han har skrevet mange barnebøker. Han har gitt ut en rekke visebøker. Norsk Musikforlag ga ut samlingen Den store viseboka og Øst for sol og vest for måne som inneholder 171 viser av Vidar Sandbeck . I tillegg finnes en rekke av hans verker for forskjellige besetinger, bl.a. kor og korps.
Han har gitt ut romaner siden 1962. Hans sju selvbiografiske bøker, fra Fy skam (1977) til Far (1984), er særlig blitt møtt med ovasjoner. Han ble tildelt Spellemannsprisens Hederspris i 1992, og han fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2003.
Matthias Schmitt – 60 år

Matthias Schmitt
Matthias Schmitt (født 17. januar 1958 i Würzburg) ble allerede i fireårsalderen introdusert til musikk. Som mange i sin generasjon var det først popmusikk som fanget ham, både som lytter og som musiker. Mot slutten av 70-tallet kom Schmitt i kontakt med komponist og perkusjonistlærer Siegfried Fink. Dette bekjentskapet ledet til studier av og en dyp interesse for perkusjonsinstrumenter, noe som ledet Schmitt inn mot en karriere som komponist og lærer.
Siden 1996 har Schmitt skrevet noen av de mest populære og mest brukte stykkene skrevet for marimba, som Ghania, Sechs Miniaturen, Corrido og Nocturne for å nevne noen.
Reportasje i Bayerische Rundfunk i anledning Matthias Schmitts 60-årsfeiring.