GRIEG: Fire salmer, Op. 74

kr 95

For blandet kor og baryton solo

Description

Fire salmer, Op. 74 for blandet kor og baryton solo av Edvard Grieg.

Tekst fra L. M. Lindemans samling Ældre og nyere Norske Fjeldmelodier. Den tyske oversettelsen er gjort av Cläre Mjöen.


GRIEG: Fire salmer – til gjennomsyn:


Fra forordet:

Edvard Griegs Fire Salmer opus 74 (1906) er hans siste verk. Han hentet det melodiske og tekstlige stoff fra L. M. Lindemans samling Ældre og nyere Norske Fjeldmelodier. Den tyske oversettelse er gjort av Cläre Mjöen. Etter hans Slåtter for klaver opus 72 fant han igjen inspirasjon i norsk folkemusikk i en periode hvor han var nedtrykt av sykdom. Det var som en ny gnist tente ham i arbeidet med disse to betydelige verker fra hans siste dager. De representerer en ny dristighet i linjeføring og harmoni som peker framover. Grieg følte seg fengslet av ånden i melodiene og de inderlige tekstene fra Hitterdal, Rauland og Valdres.

Det er ganske interessant at han tilegnet Fire Salmer til en prest: hans gode venn Budtz Christie i Hardanger. I en hilsen 14. desember 1881 skriver Grieg, etter at han har ønsket ham god jul, «Det kan jeg vel ta lov å si, ti selv om jeg ikke tror på de samme bokstaver som du, tror jeg dog fullt og fast på den samme kjærlighetens ånd. Alt er skapt til det gode, og kjærligheten har aldri vist seg så hel som gjennem Ham, hvis fest vi nu skal feire». Selv om Grieg ikke regnet seg som en troende kristen, forteller brevet til Christie om hans ærbødighet i religiøse spørsmål. I Salmene kommer hans religiøse hengivelse og uro til uttrykk. Foruten manuskriptet han sendte til Peters i Leipzig finnes det også 3 tidligere skisser.

«Himmelen, i Himmelen», (Laurentius Laurentii, 1573-1655) og «Guds Søn har gjort mig fri», (Brorson, 1694-1764) er datert Troldhaugen 9/9-06. «Jesus Kristus er opfaren», (Hans Thomissøn (1532-1573), Troldhaugen 10/9-06. «Hvad est du dog skjøn», (Brorson), Kristiania, Desember. 1906.

Additional information

Weight 165 g
Dimensions 28 × 20 × 0.6 cm
Ensemble

Forlag

Format

Genre

,