fbpx

GABRIËLA LUKASSEN: If one man

kr 29

For blandet kor. 3 sider.

‘’Stykket er svært vakkert med sine varme forholdninger og smukke harmoniske progresjoner. Stemmeføring er flott i alle stemmer og alle får viktige oppgaver.’’ – Eirik Sørborg, dirigent, Ensemble Dali, Kristiansund

Beskrivelse

GABRIËLA LUKASSEN: If one man er et korverk for blandet kor (SATB) som er skrevet for å markere terrorhandlingene på Utøya, 22. juli 2011.

Teksten er på engelsk og er basert på Helle Gannestad sin Tweet, og senere sitert av Ap-politiker Stine Renate Håheim:
“Om én mann kan vise så mye hat, tenk på hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”

Forord:

After an ordinary day on Friday the 22nd of July 2011, the lives of many promising young people were suddenly lost. These young people represented all walks of life. This song is about one young woman, Stine Renate Håheim, who responded to one man’s action by saying: ‘If one man can show so much hate, imagine how much love we can show together’. In loving memory of each and every peaceful individual who lose their lives in an act of hatred. – Gabriëla Lukassen

On Tuesday the 27th of January 2015, 70 years after the end of the Holocaust, the ink dried on the last note of this song.

GABRIËLA LUKASSEN: If one man – til gjennomsyn:


Omtale av 
Anne Karin Støren, sopran i Kammerkoret Aurum:

Jeg ble kjent med stykket i forbindelse med at Kammerkoret Aurum fra Trondheim hadde fått utdelt noten på ei øving våren 2015. Vi sang gjennom stykket for å teste hvordan det fungerte i koret. Jeg kjente ikke komponisten fra tidligere, og ingen i koret hadde sett noten før vi fikk den utdelt der og da. 

Det første som slo meg var at det var en god idé å lage et korstykke basert på disse ordene; om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen. Min neste tanke var at et musikkstykke basert på såpass store ord fort kunne bli litt svulstig, men den fordommen ble gjort til skamme da vi begynte å synge. 

Jeg synes komponisten får fram budskapet og stemningen i teksten på en elegant måte. Etter min mening underbygger harmoniene i stykket både sorg, fortvilelse, håp og glede – og det skjer en naturlig utvikling i følelsesuttrykket underveis. Allerede ved første gjennom-synging ble jeg berørt, og jeg er sikker på at stykket har et stort potensiale hvis kor og dirigent jobber med å få fram dynamikk, oppbygging og uttrykk. 

Slik jeg ser det er ikke stykket spesielt teknisk vanskelig, i den forstand at det er fine melodilinjer i alle stemmegruppene. De ulike stemmene spenner over et register som er fullt overkommelig. Samtidig kreves et visst nivå på koret for at musikken kan forløses skikkelig; de ulike stemmene veksler på melodiføringen og det er hele tiden bevegelse i hver stemmegruppe. Av den grunn tenker jeg at stykket trolig vil være motiverende og utviklende for gode blandakor. 

Budskapet i “If one man” er selvsagt aktuelt i forbindelse med at vi nærmer oss 5-årsmarkeringen av Utøyatragedien. Musikk kan være en helende faktor som bidrar til forsoning og håp. Personlig får jeg også assosiasjoner til flyktningskrisen verden står midt oppi. Kunst i form av poesi, musikk og andre uttrykksformer er verdifulle verktøy for å motvirke hat og fremmedfrykt – og fremme toleranse og nestekjærlighet. Jeg synes komponisten treffer noen gode strenger der, og jeg håper jeg får muligheten til å synge dette stykket “på ordentlig” ved en anledning snart.

Annen informasjon

Weight 20 g
Dimensions 29.7 × 21 × 0.2 cm